ماساژ نوزاد | فوائد و زمان مناسب ماساژ نوزاد

ماساژ نوزاد یکی از راه‌های ارتباطی با نوزاد است که می‌تواند به ایجاد پیوند عمیق‌تر بین والدین و فرزند و شکل گیری دلبستگی ایمن کمک کند. در واقع ماساژ دادن به افزایش عملکرد سیستم بدنی و رشد ماهیچه‌ها و استخوان‌های نوزاد منجر خواهد شد و باعث آرامش و تنظیم خواب نوزاد می‌گردد. همچنین به کاهش بی‌قراری یا گریه‌های زیاد او نیز کمک می‌کند. والدین از همان اولین ماه تولد می‌توانند ماساژ درمانی را آغاز نمایند و مدت زمان آن بستگی به سن و واکنش‌های نوزاد دارد که می‌تواند از 10 تا 40 دقیقه متغیر باشد. آنچه که اهمیت دارد آگاهی از روش صحیح انجام آن و اقدامات مورد نیاز است تا کودک از هرگونه آسیب به دور باشد و ماساژ بیشترین اثربخشی را داشته باشد.

جهت آشنایی با انواع برند روغن ماساژ کودک به سایت شیپور مراجعه نمایید.

فواید ماساژ نوزاد

پژوهش‌های مختلفی در زمینه تاثیر ماساژ بر نوزادان انجام شده است. نتایج این پژوهش‌ها نشان می‌دهند علاوه بر تأثیرات روانی مثبت، ماساژ درمانی به طور کلی می‌تواند به ارتقای سطح سلامتی نوزاد نیز کمک کند. ما در ادامه به مهم‌ترین تأثیرات ماساژ بر سلامت نوزاد اشاره کرده‌ایم.

- افزایش احساس آرامش و بهبود کیفیت خواب نوزاد

- تقویت تعاملات بین نوزاد و مراقبین

- تأثیرگذاری بر هورمون کورتیزول و کاهش استرس نوزاد

- کاهش گریه‌ها و بی‌قراری‌های نوزاد

- تاثیر گذاشتن ماساژ نواحی شکم بر حرکات روده‌ای و بهبود مشکلات گوارشی

- تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش احتمال بروز هرگونه بیماری

- افزایش انرژی کودک و افزایش تمایل برای شیر خوردن

- بهبود سیستم گردش خون نوزاد

ماساژ درمانی نوزاد

در دو سال اولیه زندگی کودکان بیش از هر زمانی به برقراری تماس فیزیکی با مراقبین خود به خصوص مادر نیاز دارند. این امر به شکل گیری احساس امنیت و اعتماد کافی در آن‌ها و در نهایت به پرورش دلبستگی ایمن کمک می‌کند. از همین رو لازم است که مادران در کنار اهمیت دادن به تغذیه فرزندشان برای ایجاد پیوند جسمانی عمیق میان خود نوزاد نیز تلاش نمایند که ماساژ یکی از مناسب‌ترین روش‌ها برای دست‌یابی به این هدف است.

فواید ماساژ دادن نوزاد بر والدین

فواید ماساژ دادن تنها به خود کودک اختصاص ندارد بلکه والدین نیز تا حد زیادی از این امر سود می‌برند. برای مثال در حین ماساژ دادن نوزاد با آرام‌تر شدن او و کاهش گریه‌ها شما می‌توانید احساسات و عواطف خود را با کیفیت بیشتری ابراز کنید و در نتیجه رابطه عمیق‌تری را میان خود و فرزندتان شکل بدهید. هرچقدر این رابطه بهتر باشد والدین نیز احساس آرامش و رضایت بیشتری را تجربه ‌می‌کنند و از فشارها و تنش‌هایی که به سبب تولد فرزند در زندگی‌شان احساس می‌کنند کاسته می‌شود.

برای مثال بسیاری از مادران در دوران پس از زایمان به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش فشارهای روانی دچار افسردگی پس از زایمان می‌شوند. این مادران اغلب فکر می‌کنند که مراقب خوبی برای فرزند خود نیستند و از این رو احساس گناه زیادی را تجربه می‌کنند. تلاش برای بهبود رابطه مادر و فرزند به کمک روش‌هایی نظیر ماساژ درمانی می‌تواند تا حدی از این احساسات و هیجانات منفی بکاهد.

همچنین ماساژ دادن نوزاد برای پدران نیز مفید است. پدران در بیشتر مواقع به دلیل مشغله‌های کاری و شیر دادن نوزاد توسط مادر، تماس کمتری با نوزاد دارند. ماساژ دادن به صورت مرتب توسط پدر می‌تواند خلع نبودن‌های او را پرکرده و به ایجاد ارتباط پدر با فرزند کمک کند.

زمان مناسب برای ماساژ نوزاد

شما از همان اولین ماه تولد می‌توانید نوزاد خود را ماساژ دهید. اما مدت ماساژ بستگی به سن و واکنش‌های او دارد که می‌تواند از 10 تا 40 دقیقه متغیر باشد. سعی کنید زمانی بین وعده‌های شیردهی نوزاد را برای ماساژ او انتخاب کنید و هرگز زمانی که شکم نوزاد پر است را برای ماساژ دادن او انتخاب نکنید.

همچنین از نظر متخصصین بهترین زمان برای ماساژ، زمان بیداری نوزاد است. اگر کودک آرام و بی‌سر و صدا باشد و در محیط احساس آرامش کند، به معنای آمادگی برای ایجاد ارتباط است. یکی دیگر از زمان‌های مناسب برای ماساژ، قبل از خواب است چراکه ماساژ باعث می‌شود تحریک‌های روزانه از بدن نوزاد خارج شده و کودک خواب آرام‌تری داشته باشد.

کارهای لازم قبل از انجام ماساژ

آماده کردن یک اتاق مناسب برای ماساژ اهمیت زیادی دارد. اتاقی که در آن والد و کودک هردو احساس آرامش کنند. اتاق را گرم کنید (حدود 24 درجه سانتیگراد) سپس کودک را روی یک حوله صاف قرار دهید و ترجیحاً لباس‌های او را دربیاورید. هر آنچه که موجب سلب آرامش و حواسپرتی می‌شود را از اتاق دور کنید. برای مثال اگر حیوان خانگی دارید اجازه ورود به اتاق را به او ندهید. همچنین می‌توانید از یک موسیقی آرام بخش استفاده کنید. وسایل ضروری شما برای انجام این کار شامل موارد زیر است.

  • روغن ماساژ و یا کرم مرطوب کننده
  • حوله و لباس برای نوزاد
  • وسایل لازم برای عوض کردن پوشک 

روش‌های ماساژ دادن نوزاد و اقدامات مورد نیاز

برای اینکه فرزندتان ماساژ و نوازش‌های بسیار اثربخشی را تجربه کند، یادگرفتن برخی مهارت‌ها و تکنیک‌ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. ما در ادامه به چند مورد از آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

بر میزان فشارهای دست خود کنترل داشته باشید

برای اینکه کودک واکنش مناسب و سازگارانه‌ای به ماساژ دادن نشان دهد لازم است که از ماساژهای بسیار آرام شروع کنید و تمرکز بیشتری روی فشارهای دست خود داشته باشید. بدن نوزاد و استخوان‌های او هنوز بسیار ضعیف‌تر از آن است که بتواند فشارهای قوی را تحمل نماید. در نتیجه ابتدا از نوازش‌ها و ماساژهای بسیار ملایم استفاده کنید تا کودک احساس درد و ناراحتی را تجربه نکند.

هنگام ماساژ قسمت‌های مختلف بدن نوزاد را هدف قرار دهید

هنگامی که شروع به ماساژ دادن نوزاد می‌کنید تنها بر یک ناحیه تمرکز نکنید. شما می‌توانید از ورز دادن و ماساژ نواحی شکم شروع کرده و بعد به تدریج قسمت‌های دیگر بدن فرزندتان نظیر گردن، شانه‌ها، کمر، پاها و دست‌های نوزاد را ماساژ دهید. تلاش کنید تا روی هر ناحیه به یک میزان زمان بگذارید برای مثال هرکدام از قسمت‌های بدن نوزاد را به مدت یک دقیقه ماساژ دهید. سعی کنید در طول این مدت با فرزند خود به آرامی صحبت کنید و یا آهنگی بی‌کلام و آرامش بخش را برای او پخش کنید تا بتواند احساسات بهتری را تجربه نماید.

ماساژ نوزاد | فوائد و زمان مناسب ماساژ نوزاد

واکنش‌های نوزاد را زیر نظر بگیرید

بسیار اهمیت دارد که در حین ماساژ دادن فرزندتان به واکنش‌های او توجه کنید و ببینید آیا او از این کار لذت می‌برد یا خیر. برای مثال ممکن است وقتی بازوهای کودک را نوازش می‌کنید و ماساژ می‌دهید او لبخند بزند. همین امر به شما نشان می‌دهد که او از این کار لذت برده و شما می‌توانید به کار خود ادامه دهید. در عین حال اگر می‌بیند نوزاد سر خود را حین ماساژ دادن عقب می‌برد و یا به طور کلی بی‌قراری می‌کند بهتر است این کار را متوقف کرده و در زمان دیگری دوباره امتحان کنید.

10 روغن طبیعیِ ضروری برای کودکان

1- روغن بابونه آلمانی
• روغن بابونه آلمانی (Matricaria recutita ) گیاهی است که استفاده اش برای درمان مشکلات معده، التیام اسپاسم عضلات و عفونت های خفیف پوست شایع است.

• استفاده از روغن بابونه آلمانی رقیق فرزندتان را از آبله مرغان، راش پوشک و قلنج در امان نگه می دارد.

• تنها چند قطره از این روغن طبیعی را در حمام کودک خود استفاده کنید، چون اگر زیاد استفاده کنید ممکن است پوست کودک تحریک گردد.


• می توانید چند قطره از این روغن طبیعی را در حمام کودک خود استفاده نمایید.

• روغن بابونه آلمانی دردهای مزمن را التیام می بخشد و استراحت را بهبود می دهد.

• چند وضعیت شایع که روغن بابونه آلمانی به التیام آنها کمک می کند عبارتند: از  احتقان، اگزما، آکنه، گلو درد، بی خوابی، اضطراب و بیماری های التهابی روده.

فواید روغن های طبیعی برای کودکان

روغن طبیعی نعناع می تواند بسیاری از عفونت های پوستی کودکتان را التیام ببخشد

 
2- روغن نعناع
• روغن طبیعی نعناع می تواند بسیاری از عفونت های پوستی کودکتان را التیام ببخشد.


• اگر کودکتان سه سال به بالا است می توانید به راحتی روغن نعناع را استفاده کنید، اما برای کودکان کم سن و سال تر ابتدا با پزشک مشورت کنید.

 اما برای کودکان کم سن و سال تر ابتدا با پزشک مشورت نمایید.


• روغن نعناع علائم سندروم روده تحریک پذیر و سوء هاضمه در کودکان را التیام می بخشد.

• چند وضعیت شایع که روغن نعناع به التیام آنها کمک می کند عبارتند: از سوء هاضمه، سوزش سردل، سرماخوردگی، سرفه، سردرد، درد عضلانی، دندان درد و راش های آلرژیک.
فواید روغن های طبیعی برای کودکان

3- روغن اسطوخودوس


• روغن طبیعی گل اسطوخودوس یکی از ترمیم کننده های عالی پوست کودکان است و او را از گزند پشه ها و حشرات در امان نگه می دارد.


• روغن اسطوخودوس سیستم عصبی بدن را آرام می کند و عطر تازه اش استرس و خستگی را کم می نماید.

• روغن اسطوخودوس یکی از موثر ترین روغن ها برای درمان عفونت های پوستی میباشد.

• روغن اسطوخودوس را می توانید روی زخم ها، گزیدگی ها و خراش ها بمالید.


• روغن اسطوخودوس به بهبود خواب کمک می کند و درمانی بسیار عالی برای بی خوابی کودکان میباشد.

 فواید روغن های طبیعی برای کودکان

 

 
4- روغن اوکالیپتوس


• روغن اوکالیپتوس را برای رفع احتقان شدید بینی هنگام سرما خوردگی استفاده می کنند.


• چند وضعیت شایع که روغن اوکالیپتوس به التیام آنها کمک می کند عبارتند از برونشیت، آسم، سیاه سرفه، سل، درد مفاصل، عفونت دستگاه تنفسی، برونشیت.


• روغن اوکالیپتوسی که در کرم ها و پمادهای پوست استفاده می شود به کاهش درد عضله و مفاصل کمک می نماید.

• برای فرزندان نوجوان، روغن اوکالیپتوس ضد احتقانی قدرتمند و محرک سیستم ایمنی به حساب می آید.

فواید روغن های طبیعی برای کودکان

 

 5- روغن لیمو
• استفاده از روغن لیمو به خاطر تاثیر ضد باکتریایی، سم زدایی، آرامش بخشی، ضد عفونی کنندگی و خواص خواب آورش بسیار شایع میباشد.


• خاصیت قابض و ضد سموم این روغن باعث می شود پوست فرزندتان تازه بماند.

• روغن لیمو آرامش بخشی طبیعی است و کمک می کند فرزندتان به استرس، اضطراب و خستگی فائق بیاید.


• برخی بیماری های شایعی که روغن لیمو به التیام آنها کمک می کند عبارتند از آسم، چاقی، مشکلات معده و اختلالات پوستی.

• می توانید از روغن لیمو به عنوان تمیز کننده هوا در اتاق کودک استفاده نمایید.


• از آنجا که این روغن سرشار از ویتامین C نیز هست، به تقویت سیستم ایمنی کودک کمک بسزایی می کند.

• هیچوقت پوست را مستقیم به پوست فرزندتان نمالید، چون باعث تحریک پوست می شود.

    

 فواید روغن های طبیعی برای کودکان


6- روغن درخت چای
• این روغن از برگ های درخت چای گرفته می شود و به خاطر خواص ضد عفونتش کاربرد زیادی دارد.

• برخی اختلالات پوستی که روغن درخت چای به التیام آنها کمک می کند عبارتند: از آکنه، عفونت های قارچی، گزش پشه ها، سوزش پوست، دندان درد، گلو درد و عفونت گوش.


• از آنجا که تاثیر درمانی این روغن بسیار بالاست استفاده از آن روی زخم ها، خراش ها، سوختگی ها، و نیش حشرات نیز موثر میباشد.


• می توانید چند قطره از روغن درخت چای را به آب حمام کودک خود اضافه کنید، این کار باعث درمان سرفه، التهاب ریوی و احتقان برونش می شود.

 فواید روغن های طبیعی برای کودکان

7- روغن درخت کندر
• این روغن را از پوست درخت کندر می گیرند.

• روغن درخت کندر بازسازی سلول ها را بهبود می بخشد و بافت را سالم نگه می دارد. اگر فرزندتان دچار خشکی پوست یا راش است، این روغن پوست را مرطوب نگه می دارد و دوباره احیا می کند.


• برخی از بیماری هایی که روغن درخت کندر به التیام آنها کمک می کند عبارتند: از اختلالات گوارشی، مشکلات سلامت دهان و دندان مانند دندان درد، حفره ها و اختلالات تنفسی.



• خواص قابض قوی این روغن ریشه ی موها را قوی می کند، جلوی خون ریزی زخم ها و جراحات را می گیرد و سرعت التیام زخم ها، آکنه، گزش حشرات و جوش را افزایش می کند.
    

فواید روغن های طبیعی برای کودکان

8- روغن چوب سدر
• این روغن از قطعات چوب درخت سدر که در مناطق سرد و گرمسیری رشد می کند گرفته می شود.


• روغن درخت سدر بسیار مقوی است و برای بالا بردن سطح کلی سلامت کودک کاربرد دارد.


• روغن طبیعی چوب سدر دارای خواص ضد شوره، ضد عفونی کننده، حشره کش، آرام بخش و خواص قابض است.


• برخی از بیماری هایی که روغن درخت سدر به التیام آنها کمک می کند عبارتند از،  برونشیت، شوره سر، درماتیت، پوست چرب و اختلالات کلیوی.


• با توجه به خاصیت قابض قوی این روغن، می توانید آن را به راحتی روی زخم ها و خراش های کودک بمالید تا به التیامشان کمک نماید.

 فواید روغن های طبیعی برای کودکان

 
9- روغن سرو
• روغن سرو از شاخه های جوان و ساقه درخت سرو گرفته می شود، دارای خواص قابض موثر، ضدعفونی کننده، اثرات ادرار آور و آرام بخش میباشد.

• خواص این روغن به جلوگیری از ریزش موی شدید در کودکان کمک می نماید.

• از آنجا که روغن سرو خواص ضد عفونی کننده دارد، می توانید رقیق شده ی آن را روی زخم ها و بریدگی های فرزند خود بمالید.

• روغن سرو سیستم تنفسی را بهبود می دهد و به کودک کمک می کند از بیماری هایی مانند آسم و COPD ( بیماری انسدادی مزمن ریه ) ریکاوری نماید.  

 

 فواید روغن های طبیعی برای کودکان

 

 10- روغن ماندارین ( نارنگی )
• ماندارین یکی از مرکبات است که به عنوان نارنگی نیز شناخته می شود. روغنی که از این میوه خانواده مرکبات گرفته می شود فوق العاده برای سلامت فرزندتان مفید میباشد.


• روغن ماندارین سیستم ایمنی بدن کودک را تقویت می کند و عملکرد درست سیستم تنفسی، گوارشی، قلبی و عروقی، سیستم گردش خون و عصبی کمک می نماید.

• برخی بیماری هایی که روغن ماندارین به التیام آنها کمک می کند عبارتند از اسهال، درمان اختلالات پوستی و رفع استرس.


• روغن ماندارین خواص موثری از جمله قابض، شل کننده عصبی، آرام بخش و ضد اسپاسم دارد.

• خاصیت ضد عفونی کننده روغن، پوست کودک را از رشد عفونت و قارچ ها محافظت می نماید.

 

 فواید روغن های طبیعی برای کودکان